Занимливости

На 16 години го напушта училиштето, а денеска е еден од најуспешните бизнисмени

Бизнисменот Ричард Бренсон, сопственик на една од најуспешните светски авиокомпании – „Virgin Airlines”, вели дека во дислексијата треба да се препознае голем потенцијал при борбата со стереотипите. Бренсон на 16-годишна возраст го напуштил училиштето. Тој вели дека во тоа време дислексијата била третирана како хендикеп и неговите наставници тврделе дека е глупав, мрзелив и ученик кој едноставно нема никаков потенцијал во животот. На сето тоа, од денешна перспектива, тој слатко се потсмевнува и само кажува дека Алберт Ајнштајн, Хенри Форд, Томас Едисон и многу други успешни личности имале дислексија. Во една статија за The Sunday Times, тој ќе напише: „Причината за тоа зошто мислам дека луѓето со дислексија страдаат во училиште, е тоа што ние дислексичарите претендираме работите да ги напр...

Совети од дислексични ученици до учениците што имаат дислексија

Никој не може целосно да разбере како е да се биде ученик со дислексија, како што тоа може да го разбере друг ученик со дислексија. Нашите наставници и родители имаат совети за нас, но сега ќе ви покажеме неколку совети од вистински експерти за дислексија. Совети за следење на времето Ана (15) вели дека нејзината најдобра стратегија за завршување на домашната задача е едноставна: „Никаква технологија околу себе додека се пишува домашната задача. Многу важна алатка за мене е големиот ѕиден календар. На него пишувам колку време ми е потребно да завршам некоја работа. Бидејќи сум дислексичар, потребно ми е повеќе време на тестовите, нели? Исто така, потребно ми е да го користам целото слободно време за да ја напишам домашната задача така како што треба. Многу ми користи тоа што на календарот ...

Дислексијата на балканските земји

Хрватска Не постои официјална владина дефиниција за дислексијата. Во практика се користи дефиницијата прифатена од BDA (British dyslexia association). За разлика од останатите земји од поранешна Југославија, изоставувајќи ја Словенија, Република Хрватска се наоѓа на врвот во однос на дислексијата, но сепак, ни приближно блиску до развиените европски земји. Единствениот тренер за дислексија по методот на Рон Дејвис во Хрватска, Кристина Ана Мудринич, смета дека свеста на дислексијата е на високо ниво помеѓу хрватското население, но дека сè уште постојат одредени стигми околу оваа состојба. Голем дел од училиштата имаат тимови од стручни лица, кои им помагаат на учениците со дислексија. Дислексијата е регулирана во правна рамка, но не е доволно јасно поставена. Сепак, учениците со дислексија...

Дислексија-кафе

  Чикаго, август 2017, Сигурно веќе многу лесно сте го нарачале вашето утринско кафе. Но, тоа не е така лесно за посетителите на кафе-барот „Heritage Outpost“, гостите се соочуваат со потешкотија да го прочитаат менито во кафе-барот. Кафе-барот „Heritage Outpost“ во Чикаго, ги измени своите менија и сите натписи во самиот објект, со цел да им покаже на своите гости како е да се биде 1 помеѓу 10 Американци што се соочуваат со дислексија. Најголем дел од луѓето не размислуваат двапати кога нарачуваат во кафе-бар, но за дислексичарите тоа е малку потешко, односно читањето на менито може да биде навистина тешко. Овој настан е организиран во соработка со кафе-барот „Heritage Outpost“ и невладината организација „Everyone Reading Illinois“, кој работи на поле за подигнување на свеста за дисл...

Ештон Кучер дислексичар?

Најверојатно според насловот на статијава се прашувате дали Ештон Кучер е дислексичар? Дали и тој е дел од онаа листа на славни личности со дислексија, како што се Том Круз, Алберт Ајнштајн, Џенифер Анистон и др.? Но, одговорот е НЕ, Кучер не е дислексичар. Сосема случајно го гледавме говорот на Ештон Кучер на доделувањето на наградите на Teen Choice Awards. Но, каква врска има говорот на Кучер со дислексија ? Говорот потенцира три главни точки и сите три – многу соодветни за лицата со дислексија: „Можностите изгледаат многу слично како и напорната работа” – тоа е карактеристика за целата популација, но уште покарактеристично за дислексичарите. За да успеат, дислексичарите се принудени да работат многу понапорно за да ги пронајдат нивните можности и полиња каде што можат да успеат; „Најсек...

Дислексичарите се поуспешни бизнисмени од останатите

Дислексијата најчесто се нарекува и скриен недостаток, и многу често се запрашуваме што ги прави луѓето со дислексија толку успешни бизнисмени и претприемачи. Познато е дека бизнисмените што се дислексичари, се многу успешни, но спроведено е истражување што ќе ни покаже зошто е тоа така. Во 2001 и 2007 година, професорката Џули Логан спроведувала истражување за тоа колку бизнисмени и претприемачи се дислексичари. Исто така, во текот на истражувањето испитувала кои карактеристики се поизразени и посилни кај дислексичарите што се претприемачи и кај останатите претприемачи што немаат дислексија. Студијата започнува во 2001 година во Обединетото Кралство каде што 20% од бизнисмените се изјасниле како дислексичари. Во 2007 година истражувањето е спроведено во САД каде што повеќе од една третина...

7 СОВЕТИ ЗА УСПЕШНО ЖИВЕЕЊЕ СО ДИСЛЕКСИЈАТА

Сум прочитал многу статии за личности што ја надминале својата дислексија. Навистина им честитам на овие личности. Мојата дислексија беше откриена прилично на рана возраст. Јас и моите родители вложивме навистина многу време, напори и финансиски средства во третманот и надминувањето на мојата дислексија, но не ја надминав. Едноставно, научив да живеам со мојата дислексија. Ова се мои 7 совети за како успешно да живеете со својата дислексија: Вежбајте, вежбајте и вежбајте читање – знам дека можеби во читањето и не пронаоѓате некое посебно задоволство, но верувајте, само со напорно вежбање на читањето, тоа нема да ви претставува голем проблем. За некои луѓе аудио-читањето е многу корисно и може да ги зголеми нивните капацитети за читање. Стекнете се со пишувачка независност – сè што треба да...