Autor: damjan

DYSLEXIE – font i cili ndihmon disleksiskët 

Kristian Boer krijoi font të posaçëm i cili ndihmon personat që vuajnë nga disleksia të lexojnë më lehtë. Ky font ka ndihmuar një numër të madh të disleksikëve dhe mund të shkarkohet pa pagesë nga interneti. Ne, njerëzit të cilët vuajmë nga disleksia kur lexojmë shkronjat në trurin tonë ato na lakohen, i shohim ato nga e prapa, respektivisht si pasqyrim, por edhe shpeshherë ndodh që të na humben n...

HISTORIA E DISLEKSISË

Zbulimi i disleksisë dhe zhvillimi i tretmanëve për trajtimin e saj fillon në fund të shekullit 19. Në vitin 1878 fizikani gjerman Dr. Kusmal ka mësuar një njeri i cili nuk ishte i aftë të lexojë. Njeriu kishte inteligjencë normale dhe instruksione adekuate arsimore. Dr. Kusmal problemin e këtij njeriu e ka përshkruar si verbëri për lexim. Disa vite më vonë, në vitin 1887, oftalmologu gjerman Rudo...

Strategjitë e kujtesës

Disleksikët shpeshherë kanë probleme me kujtesën afatshkurtre. Strategjia më e lehtë dhe më e thjeshtë për të kujtuar është koncepti i mapimit. Koncepti i mapimit Ekzistojnë strategji shumë efektive të cilat u mundësojnë disleksiskëve ta lexojnë punën e shkruar dhe ti sfidojnë vështirësitë e tyre me kujtesën afatshkurtër. Kjo teknikë quhet Koncept i mapimit dhe është e ngjashme me metodën e Mapimi...

VALLË ÇRREGULLIMET EMOCIONALE SHKAKTOJNË DISLEKSINË?

Disleksia në vete nuk paraqet problem të madh. Mijëra persona me disleksi e gjejnë stilin e tyre të ndryshëm të mësimit me qëllim  që ti arrijnë së shkathtësitë e caktuara akademike. Problemi qëndron në atë se harxhojnë shumë mund dhe energji  që të kyçen në sistemin e zakonshëm arsimor i cili parimisht themelohet mbi shkrim leximin. Duhet të jeni të kujdesshëm. Kur të vëreni shenja të disleksisë ...

Sekreti i cili fshihet pas emrave të prodhime të IKEA-s

Marka suedeze IKEA është  e njohur në gjithë botën me mobiliet dhe prodhimet e amvisërisë.   „The Quartz news outlet“  në një artikull diskuton mbi suksesin e kësaj marke dhe sistemit të saj të emrave të pazakontë të prodhimeve. Dihet se  themeluesi i IKEA-s, Ingvar Kamprad  vuan nga diskalkulia. Kodet tradicionale numerike të prodhimeve që përdoren në një pjesë të madhe të bizneseve për të kanë p...

SI TI NDIHMONI VETES SUAJ

Për fat të keq nuk ka ilaç që shëron dispraksinë –  normalisht sepse dispraksia nuk është sëmundje. Dispraksia është një gjendje e përjetshme dhe prandaj duhet vepruar sipas simptomave  në  mënyrë që ta lehtësoni gjendjen. Lexo disa këshilla për vetë ndihme: RELAKSIM, SPORT DHE USHTRIME Teknikat për relaksim na mundësojnë ti përkushtojmë vëmendje trupit tonë në një mënyrë pozitive. Teknikat për re...

VALLË DISLEKSIKËT MUND TË ARRIJNË SUKSES NË SHKOLLË DHE JETË?

Ekziston diçka shumë interesante lidhur me faktin se shumica e drejtorëve ose politikanëve kishin nota më të ulëta gjatë shkollimit të tyre. Një nga këto është edhe shembulli me Stiv Xhobs i cili në shkollë kishte nota treshe ndërsa formoi kompaninë më të madhe dhe më fitimprurëse në botë. Çfarë, nëse këto tregime flasin më tepër për kualitetit e shkollave dhe arsimit në përgjithësi? Sipas statist...

Xhon Lenon – disleksiku i shekullit të kaluar

Kanë kaluar më shumë se  30 vite nga vdekja e njërit nga artistët më madhështor dhe më me ndikim në botë – Xhon Lenon. Shumica kanë menduar se Lenon asnjëherë nuk do të arrinte sukses, sidomos për shkak se rridhte nga një familje jofunksionale e cila jetonte në një geto në Liverpul. Lenoni u rrit nga ana e tezes Mimi e cila shpesh i thoshte: “Të shkon shumë mirë me kitarën, Xhon, por asnjëherë nuk...

Salma Hayek: “Lexoj shumë më ngadalë së të tjerët”

Salma Hayek ka lindur në vitin 1966 në Verakruz të Meksikos dhe rrjedh nga një familje e pasur. Në moshën 12 vjeçare prindërit e saj e dërgojnë atë për shkollim në Nju Orlleans ku edhe  diagnostifikohet me disleksi, por pas një kohë ajo largohet nga kjo shkollë. Shkollimin e saj e vazhdon në Meksiko, në fushën e marrëdhënieve me publikun, por pas disa vitesh largohet edhe nga ky fakultet për tu bë...

Nëna që ndryshoi ligjin në Pensillvani

Dafne Uliana beson se secili njeri ka të drejtë të ngasë ndonjë nga mjetet transportuese, duke përfshirë këtu edhe personat të cilët vuajnë nga disleksia. Uliana është njëra nga dy prindërit të cilët bën presion ndaj shtetit të Pensillvanisë në SHBA dhe arritën sukses në krijimin e një audio – versioni të doracakut për përgatitjen e materialeve për marrjen e lejes për  vozitje.   Ajo e vërejti kët...

Disleksia do të na çojë në një udhëtim në gjithësi

Brenson  është pjesë e  atyre nxënësve të cilët ballafaqoheshin me shumë vështirësi gjatë shkollimit të tyre. Asnjëherë nuk ka marrë ndihmë dhe përkrahje nga shkolla si nxënës i cili vuan nga disleksia, dhe kështu në moshën 15 ai vjeçare largohet nga shkolla. Shpirti i tij krijues dhe i  sipërmarrësit si dhe vetëbesimi i tij dhe aftësia për të komunikuar me të tjerët e çojnë drejtë  hapjes së revi...

“Vajza budallaqe” arriti sukses historik

Vupi Goldberg ka lindur në vitin 1955 në Nju Jork si fëmijë i një nëne të vetme. Goldberg u rrit me shumë etiketime nga ana e rrethit ku jetonte, duke e cekur mes tjerash: “Kur isha fëmijë, atë nuk e quanin disleksi, thjesht më quanin të ngadalshme, të retarduar, budallaqe, të kufizuar …”Për fat të mirë ajo dhe nëna e saj e dinin se këto etiketime janë të pabaza, por njëkohësisht ishin të ve...

  • 1
  • 2
  • 5